Bomengroep Oude IJsselstreek

De bomengroep streeft naar behoud en uitbreiding van het bomenbestand in de gemeente Oude IJsselstreek (zie 'Over ons').

De gemeente redt een markante boom
Bij het Portiersgebouw van de DRU staan enkele oudere acacia’s (Robinia pseudoacacia). Eén daarvan heeft een markante vorm en is vermoedelijk zo’n 100 jaar oud met een omtrek van ongeveer 3.78 meter! Vorig jaar is geconstateerd dat de boom helaas een sterk verminderde conditie heeft en een beperkte levensverwachting. Zonder ingrijpen zou de boom waarschijnlijk binnen 5 jaar het loodje leggen. Ook werd er geconstateerd dat er veel ‘onnodige’ verharding om de boom ligt, die ook anders benut zou kunnen worden.

In overleg met de DRU is daarom vorig jaar besloten om een deel van de verharding rondom de markante boom te verwijderen. De grond die daarbij vrij is gekomen is afgevoerd en vervangen voor goede schone grond met de juiste voeding voor de boom. Ook is er op de plek waar in het verleden een boom is weggehaald een nieuwe acacia geplant en zijn er vaste planten neergezet die interessant zijn voor bijen en vlinders.

Inmiddels lijkt de oude boom het goed naar zijn zin te hebben en er weer een langere tijd tegenaan kan. Bekijk ook de foto's.

Aanplant nieuwe boompjes Op 26 februari 2022 heeft de Bomengroep Oude IJsselstreek bomen geplant bij de familie Hartjes, Heidedijk 9A in Silvolde. Op dat moment is de 5.000-ste boom geplant door wethouder Bert Kuster van gemeente Oude IJsselstreek (lees meer).

Bomengroep zoekt meedenkers en meedoeners
Bomen zijn belangrijk voor onze gemeente. Ze verhogen de waarde van onze leef- en werkomgeving, en ze vormen een woongebied voor tal van flora en fauna. Sinds de zomer van 2020 kent onze gemeente ook de ‘Bomengroep Oude IJsselstreek’. Geen actiegroep, maar een groep vrijwilligers en sympathisanten die streeft naar een harmonieuze samenwerking met alle partijen in het belang van bomen. Vorige week werd wethouder Ria Ankersmit bijgepraat over alle activiteiten waar zij mee bezig zijn. De bomengroep is op zoek naar meedenkers en meedoeners; mensen die bomen een warm hart toedragen. Iets voor u? Lees meer in het Gemeentenieuws van 26 april 2022.

Bericht van de Gemeente Oude IJsselstreek
Zoals u misschien weet start gemeente Oude IJsselstreek in april met het onderhoud van de bomen in het buitengebied. Dit onderhoud gaat plaats vinden door 3 lokale aannemers op 3 verschillende locaties. Vanwege de omvang van de werkzaamheden, het snoeien van ongeveer 8.000, wil ik u graag via deze weg informeren. In het gemeentenieuws van de Vizier staat de komende editie meer informatie. Ook via de website van de gemeente, https://www.oude-ijsselstreek.nl/boombeheer, is uitgebreide informatie en een actuele kaart te vinden met betrekking tot de werkzaamheden.
PS: lees ook eens de informatie over natuur en landschap op de website van de gemeente: https://www.oude-ijsselstreek.nl/natuur-en-landschap

Subsidieregeling Landschap en Biodiversiteit
Woont u in het buitengebied en wilt u landschapselementen zoals hagen, singels of een boomgaard planten? Dan kan de gemeente u helpen met een financiële bijdrage via de subsidieregeling

Bomenwacht
vraagt politiek én kiezer om aandacht voor verdwijnend openbaar groen in Oost Gelre. Lees meer.

Meer Bomen Nu:
‘Berkelland is gemeente die het meeste werk maakt van de bermen’. Lees meer.

Gratis boom
Woont u op de postcode 7060, 7061, 7064 of 7065? Dan kunt u zich in september en oktober 2021 aanmelden voor een boom. Woont u op de postcode 7070, 7071, 7075 of 7076? Dan kunt u zich in november en december 2021 aanmelden voor een gratis boom. Lees meer

Boompjes voor beginners-pakket
3 boompjes voor eigen tuin (ca. 40 cm.) Veldesdoorn, Sporkehout en Gele kornoelje 25 euro
gratis thuis bezorgd levering van november tot maart (plantseizoen) Zie
Plan Boom

Inventarisatie bijzondere bomenDe Bomengroep wil helpen om bijzondere bomen in beeld te brengen. Lees meer.

Bomengroep op TV met Natuur en Milieu Gelderland
Kijk hier

De Bomengroep blijft actief
De Bomengroep oogst zaailingen en plant die vervolgens aan. De Bomengroep zet zich ook in voor de Boomfeestdag op scholen.Lees meer.

Tegel eruit, boom erin
Gemeentenieuws 20 januariInwoners Westendorp en Heelweg aan de beurt voor gratis boom, in het kader van "Tegel eruit, boom erin". Lees meer.

Oogst zaailingen
Oogst zaailingen in je eigen tuin (en bij de buren en familie) en lever ze in bij een plantlocatie of bomenhub in de buurt! Lees meer ..

Bomen planten
Op 19 december zou de Bomengroep een bosje aanplanten. Dit gaat vanwege de coronamaatregelen niet door. Lees de Nieuwsbrief.

Zonneparken
De Bomengroep heeft een standpunt geformuleerd.
Lees meer.

Bomen uitgedeeld
Op 26 november werden in Varsseveld door de gemeente 422 bomen uitgedeeld, samen met medewerkers van het Waterschap en de Bomengroep. Lees meer.

Bomengroep gepresenteerd
Frank ter Berg heeft de Bomengroep gepresenteerd tijdens het Rivierduinfestival op 2 oktober 2020 in de DRU. Bekijk de presentatie (pdf).

Bespreking Landschapsvisie
Woensdag 14 oktober 2020 is de "Visie op landschap, natuur en groene kernen" besproken in de Commissie Fysieke Leefomgeving. Lees de korte samenvatting (Pdf).

Nieuwe website bomenbescherming
Deze website (www.bos-en-bomenbescherming.nl) is opgesteld als Centrale Kennisbank ter ondersteuning van zoveel mogelijk activiteit tegen de onnatuurlijke kap van bossen en bomen die door het hele land plaatsvindt.

De Bomengroep spreekt in
Bart Visscher spreekt in namens de Bomengroep in bij de
Raadscommissie Fysieke Leefomgeving op 16 september 2020 over het Actieplan bomen erbij.

Levend Landschap
In meerdere dorpen in de gemeente vinden
Levend landschap projecten plaats:-Levend Landschap Megchelen, -Levend Landschap Breedebroek-Voorst, -Levend Landschap Varsselder-Veldhunten