Oogsten en planten
Bomen oogsten en planten: Er worden dit najaar op verschillende plaatsen boompjes geoogst en geplant. Voor meer informatie of als je ook een keer de handen uit de mouwen wilt steken, lees meer!
Voorlopige planning 2024
Zaterdag 20 januari
Zaterdag 27 januari
Maandag 29 januari
Vrijdag 9 februari
Vrijdag 16 februari
Zaterdag 24 februari
Vrijdag 2 maart
Vrijdag 8 maart
Steeds van 10:00 tot 12:30 uur
Boompjes planten 8 december 2023 ---->
Boompjes oogsten
Van november tot maart zijn de meeste planten in rust en is er geen beweging van sappen door de wortels, takken en bladeren. Dit is het moment waarop je zaailingen en stekken kunt oogsten en verplanten zonder dat ze er veel last van hebben. De verzamelde zaailingen kun je direct doorplanten op de nieuwe locatie of inkuilen tot het vroege voorjaar. Dat maakt niet veel uit, de planten zijn immers in rust. Stekken kunnen de hele rustperiode worden verzameld, als ze maar voor eind maart geplant worden. Dat komen de sapstromen op gang.
Bij droog of zonnig weer is het belangrijk dat de wortels niet lang in de buitenlucht zijn waar ze uitdrogen. Hou de jonge boompjes zoveel mogelijk in de schaduw, en zorg dat ze nog diezelfde dag zijn geplant op de nieuwe locatie, of dat ze worden ingekuild. Lees meer op https://meerbomen.nu/over-de-actie/oogsten/.
Boompjes planten
Net zoals de groenten in je moestuin of de bloemen langs je gazon is er ook voor bomen een specifieke periode waarin je ze het best plant. Voor bomen is dat tijdens hun rustperiode in de winter, vanaf november.Â
Tijdens de herfst en wintermaanden vallen de bladeren namelijk van de boom en valt de sapstroom stil. De boom gaat in een soort van winterslaap, en dat is het ideale moment om de boom te verplanten. Je kan nog bomen planten tot de vroege lente. Na de maand maart laat je jonge bomen beter met rust want dan komt het transport van voeding en water richting de kruin en bladeren weer op gang. Lees meer op onzenatuur.be.
Het gat graven
Voor zowel bomen als struiken geldt dat ze een goed breed en diep gat nodig hebben, ongeveer een derde dieper en breder dan de wortels.
Wanneer je de boom erin zet, houd de boom iets hoger dan de uiteindelijke plantdiepte. Uiteindelijk moet de wortelhals op de grens komen dus grond en lucht. Bij sommige bomen zie je op de wortelhals ook wat ribbeltjes, wat het makkelijker maakt. Als je de boom erin zet, houd deze dan stabiel. De wortels mogen tijdens het planten geen draai maken, anders wordt de boom instabiel of kan hij zichzelf wurgen.
Vul het gat met vochtige losse grond. Met name bij de haarwortels (de dunne worteltjes, dunner dan 1 mm) met verkruimelde aarde. Schud de boom iets op en neer, zodat de grond tussen de haarwortels komt. Let op: geen grote kluiten tussen de wortels drukken. Lees meer op https://meerbomen.nu/over-de-actie/planten/
ZORG VOOR GENOEG WATER VOOR DE BOMEN EN STRUIKEN!
Het is erg belangrijk dat de jonge aanplant genoeg water krijgt, vooral in de eerste twee jaar. Wees alert op uitbottende blaadjes die slap gaan hangen. Neem dan onmiddellijke actie door water te geven. Help je planten ook door hoog gras in een cirkel rondom de stam weg te snoeien. Zo hoeven je bomen en struiken minder te concurreren met gras om water en voedingsstoffen. Lees meer op https://meerbomen.nu/over-de-actie/planten/
Zoek een boom op de Bomenwijzer. Lijst van inheemse bomen en struiken in de Lage Landen Voor het stekken van bomen en struiken zie: https://planboom.nl/wp-content/uploads/2021/10/Hoe-kan-ik-boompjes-en-struiken-stekken.pdf van Plan Boom.